Historia

PAINIJAOSTO JUHLI 60-VUOTISTA TAIVALTAAN

 

Kankaanpään Urheilijoiden painijaosto juhli 60-vuotista taivaltaan VPK:n kerhotilassa. Painijaoston perustava kokous pidettiin Hotelli Sammon Pikku-kahvilassa 17.11.1946. 60 -vuotista taivalta oli juhlistamassa myös perustavassa kokouksessa mukana ollut ja ensimmäiseen jaoston johtokuntaan kuulunut Aaro Holma.  

Painijaoston nykyinen puheenjohtaja Jukka Lehtinen totesi tervetulopuheessaan, että jaoston toiminta on ollut aktiivista alusta alkaen, aina tähän päivään saakka. Taipaleeseen on mahtunut menestyksen täyttämiä ajanjaksoja, kuin myös toiminnallisesti hieman hiljaisempia aikoja. Toiminta jaostossa on ollut yhtäjaksoista koko 60 -vuotisen historian ajan.

Juhlapuhujana tilaisuudessa oli kansanedustaja Kauko Juhantalo. Hän totesi saaneensa ensi kosketuksen painiin nuorena poikasena naapurin poikien innoittamana. Juhantalo totesi painisääntöjen ja sitä kautta koko lajin luonteen muuttuneen melkoisesti vuosikymmenien aikana. ”Aikaisemmin voima ja sitkeys olivat valttia pitkäkestoisissa painiotteluissa, nykyisin näiden ominaisuuksien osuus on vähentynyt otteluajan lyhentyessä”. Juhantalon mukaan paini on tuonut julkisuutta kaupungillemme ja uskoi sen tuovan sitä myös tulevaisuudessa. Hän esitti puheessaan kaupungin tervehdyksen juhlivalle painijaostolle.

Tilaisuudessa julkistettiin painijaoston 60 -vuotis historiikki. Historiikin kirjoittaja painijaoston kunniapuheenjohtaja Kalevi Holma kävi läpi jaoston 60 -vuotista taivalta. Holma totesi viimeaikaisen kilpailullisen menestyksen jäänen vähäisemmäksi jaoston 80 -luvun menestysvuosiin verrattuna. Holman mukaan urheilussa tapahtuu aaltoliikettä: ”menestystä seuraa usein hiljaisempia aikoja”. Hän uskoi vahvasti, että painijoiden tuomaa kilpailullista menestystä myös arvokilpailuissa voidaan odottaa tulevaisuudessa.

Suomen Painiliiton onnittelu juhlatilaisuudessa esitti Liiton hallituksen jäsen Tapio Ketola, joka ojensi Liiton jaostolle myöntämän pronssisen reliefin.

 

Painijaoston jäsenten saamat huomionosoitukset:

Suomen Painiliiton 100-vuotis juhlapysti, Kalevi Holma

Suomen Painiliiton hopeinen ansiomerkki, Kari Lehtinen ja Jukka Lehtinen

Kankaanpään Urheilijoiden kultainen ansiomerkki, Jarmo Pöyry

Kankaanpään Urheilijoiden pöytästandaari, Jarmo Pöyry

Kankaanpään Urheilijoiden hopeinen ansiomerkki, Kari Lehtinen

Kankaanpään Urheilijoiden pronssinen ansiomerkki: Klaus Juhantalo, Helena Kalliomäki, Vesa Kalliomäki, Kari Kähkönen, Heikki Lehtinen, Helmi Lehtinen ja Sirkku Lehtinen.